Kulinarne wyzwania

  1. Co to za przedmiot ? zabawa dydaktyczna, nazywanie przedmiotów kuchennych i określanie do czego służą
  2. Talerz pełen witamin-ćwiczenia w klasyfikacji, komponowanie talerza ze zdrową żywnością
  3. W co stukam? Ćwiczenia słuchowe
  4. 4, 5latki KP- praca z obrazkiem, wybieranie zdrowych produktów, uzupełnianie rytmu
  5. Bezpieczeństwo w kuchni- zabawa dydaktyczna, utrwalanie nazw urządzeń, uważne słuchanie wiersza T. Plebańskiego „W kuchni” i rozmowa.
  6. Zabawy z literą „R”- zapoznanie z obrazem graficznym liter „R”, „r” analiza i synteza słuchowa
  7. Produkty i ich pochodzenie- rozmowa na temat ulubionych potraw oraz produktów z jakich są zrobione, klasyfikowanie.
  8. Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dzieci- przedstawienie i omówienie obecnie obowiązującej piramidy zdrowego żywienia
  9. Piramida zdrowia- ćwiczenia w klasyfikacji, umieszczanie we właściwym miejscu produktów z konkretnych grup.
  10. Książka kucharska- wprowadzenie do tematu zajęć, wyjaśnienie pojęcia „ przepis kulinarny”
  11. Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść- słuchanie opowiadania R. Piątkowskiej i rozmowa o jego treści
  12. Sześć kucharek-zabawy matematyczne, tworzenie zbiorów sześcioelementowych, liczenie.
  13. Poznanie graficznego obrazu liczby 6, liczenie.
  14. W kuchni i restauracji- kształtowanie umiejętności społecznych, kształtowanie nawyków porządkowych, przypomnienie zasad savoir vivre
  15. Co tak smakuje, co tak pachnie? Zabawy doskonalące zmysły.